Ako vybrať sporák na tuhé palivo?

Sporák na tuhé palivá je ideálnou voľbou na chatu alebo chalupu, ale nestratí sa ani ako viacúčelový spotrebič vo vašej letnej kuchyni. Na jeho platni pohodlne uvaríte, v rúre upečiete a samozrejme sa pri ňom tiež ohrejete. Funguje nezávisle na elektrine a plyne, efektívne a ekonomicky výhodne.

Sporák na tuhé palivá je ideálnou voľbou na chatu alebo chalupu, ale nestratí sa ani ako viacúčelový spotrebič vo vašej letnej kuchyni. Na jeho platni pohodlne uvaríte, v rúre upečiete a samozrejme sa pri ňom tiež ohrejete. Funguje nezávisle na elektrine a plyne, efektívne a ekonomicky výhodne.

Doba čítania 8 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk

Pred výberom

Využitie

  • Sporák môžete využiť na varenie aj pečenie

  • Rovnako vám môže zaistiť ohrev vody alebo suplovať kúrenie

  • V prípade primárnej funkcie zdroja tepla sa pozerajte na výkon kachlí

  • Orientačne platí, že výkon 5 kW vyhreje priestor približne 100 m³

  • Výkon 7,5 kW potom stačí na vykúrenie 125–150 m³

  • Vždy sú ale dôležité aj ďalšie faktory

  • Napr. či vykurujete starý dom alebo novostavbu

Komín

  • Ak uvažujete o sporáku na pevné palivo, je komín samozrejmosť

  • Zaujímať vás bude prevádzkový ťah komína a priemer dymovodu

  • Vývod sporáka do komínu je umiestnený na hornej, bočnej alebo zadnej strane

  • Sporáky sa vyrábajú v ľavom a pravom variante

  • Bohužiaľ sa výrobcovia nezhodnú v orientácii

  • To isté označenie môže znamenať umiestnenie ohniska, alebo stranu, z ktorej je vývod do komínu

  • Vždy sa preto uistite, čo je tým konkrétne myslené

  • Ideálna je bohatá fotodokumentácia, z ktorej získate predstavu, ako bude sporák vyzerať na mieste

Palivo

  • Jednotlivé typy sporákov sa líšia aj podľa toho, akým materiálom sa v nich kúri

  • Medzi najčastejšie varianty patrí drevo – samozrejme ideálne preschnuté

  • To znamená aspoň 2 roky uskladnené na suchom a vetranom mieste

  • Jeho vlhkosť tak nie je vyššia ako 20 %

  • K ďalším možnostiam patria drevené alebo uhoľné brikety a tiež uhlie

  • Dôležité je dodržiavať pokyny výrobcu

  • Predovšetkým do kúreniska nevkladať nič, čo tam nepatrí

Materiál

  • Najčastejším materiálom sú rôzne lisované oceľové diely alebo liatinové odliatky

  • Kvalitnejšie modely potom majú dvojplášťovú konštrukciu

  • Na povrchu býva väčšinou smaltová úprava

  • Výnimkou ale nie je ani oceľ alebo liatina

  • Dvierka sa vyrábajú z rovnakého materiálu ako telo sporáka

  • Môžete ale nájsť aj variant s dvojitou sklenenou výplňou

  • Tá má výhodu, že kedykoľvek skontrolujete, čo sa deje vo vnútri

  • Ďalším klasickým materiálom je šamot

  • Šamotové tehly znášajú výrazne vyššie teploty ako tehly klasické

  • Teplo rovnako aj lepšie kumulujú

  • Predtým sa z nich robili kováčske vyhne

Parametre

Rozmery

  • Najväčšie neznamená automaticky najlepšie

  • Pokiaľ vyberáte sporák na chatu, budú naopak menšie rozmery jednou z vašich najdôležitejších požiadaviek

  • Počítať môžete s výškou približne 70 cm, šírkou min. 80 cm a hĺbkou 55 až 60 cm - to je však minimum

  • Ak má sporák väčší spaľovací priestor alebo rúru, môžu byť jednotlivé rozmery výrazne väčšie

  • Výnimkou nie je šírka viac ako 1 m alebo hĺbka cez 69 cm

  • Výrobcovia udávajú jednotlivé rozmery aj pre samostatné časti sporáka, ako sú ohnisko alebo rúra

Hmotnosť

  • Sporáky na tuhé palivá sú ťažké

  • Myslite na to pri doprave a nikdy sa ich nepokúšajte prepravovať sami

  • Počítajte minimálne so 75 kg, častejšia je ale hmotnosť okolo 100 kg

  • Priemerná váha sa pohybuje od 150 do 200 kg

  • Výnimkou nie je ani sporák vážiaci viac ako 220 kg

Výkon

  • Výkon udáva výrobca najčastejšie vo wattoch

  • Zjednodušene hovorí, akú veľkú výhrevnosť má sporák

  • Teda ako rýchlo pripraví jedlo alebo aký priestor dokáže vyhriať

  • Tieto hodnoty začínajú na cca 6 000 W, stredné hodnoty sa pohybujú medzi 7 000 až 9 500 W

  • Horná hranica leží samozrejme vyššie, napríklad profesionálne sporáky ponúkajú výkon okolo 15 000 W

Spotreba paliva

  • Udáva sa v kilogramoch paliva za hodinu

  • Najčastejšie sa pohybuje od 2 kg/hod. do 6 kg/hod.

  • Rolu hrá samozrejme aj to, aký veľký výkon od kachlí budete požadovať

  • Či maximálny, alebo napríklad len polovičný

Výstupná teplota

  • Hovorí, aký horúci je vzduch, ktorý zo sporáka putuje do komína

  • Bežne sa tieto hodnoty pohybujú okolo 230 °C

  • Sú regulované rôznymi smernicami

  • Pre zaujímavosť – predtým sa výstupné teploty pohybovali aj nad 300 °C

Hmotnostný tok spalín

  • Niekedy tiež prietok spalín

  • Ide o hmotnosť spalín, ktoré sú za určitý čas dopravené komínom von z priestoru spaľovania

  • V prípade dreva, uhlia alebo brikiet sú tieto hodnoty najčastejšie medzi 6 až 9 g/s

Umiestnenie dymovodu

  • Každý výrobca umiestňuje dymovod inam

  • To aj v prípade rôznych modelových radov svojej značky

  • V zásade sú 3 možnosti – horný vývod, bočný alebo zadný

  • To všetko majte na pamäti pri výbere a umiestňovaní vybraného sporáka

Funkcie a možnosti

  • Letná a zimná prevádzka - priestor palivovej šachty môže byť vyložený šamotovými tehlami s liatinovými roštmi. Tie môžu byť vyberateľné. Horný rošt potom slúži na zahriatie platne a je ideálny v teplejších dňoch, kedy nie je potrebné kúriť, ale práve len variť. V zime ho môžete vybrať, čím zväčšíte priestor ohniska a tým pádom aj výkon celého sporáka.

  • Regulácia prívodu vzduchu - čím viac vzduchu sa k ohňu dostane, tým vyšší je výkon a teplota. Ideálny je samozrejme plynulý spôsob regulácie, aj keď aj krokový je lepší ako žiadny.

  • Rúra na pečenie - u väčšiny modelov je to samozrejmosťou, ale radšej sa o jej prítomnosti presvedčte. Skontrolujte si predovšetkým rozmery a porovnajte ich s riadom, ktorý máte doma. Užitočná je aj prepínacia klapka, ktorá vám umožní rúru jednoducho odstrihnúť od dodávaného tepla. Šikovným pomocníkom je aj integrovaný teplomer.

  • Sklokeramická varná doska - aby ste nemuseli variť na liatinových doskách, vybavili niektorí výrobcovia svoje sporáky sklokeramickým variantom. Často sa jedná o vstavané modely a všeobecne modernejšie typy. Táto doska má tú výhodu, že nemusí byť pripojená na elektrickú sieť a je prispôsobená na ohrev priamym plameňom. Vzhľadom na veľkosť bývajú tieto sporáky vhodné na varenie v menších hrncoch, väčšie nádoby by dosku mohli poškriabať.

  • Teplovodný výmenník - ide o doplnok, vďaka ktorému je možné vykurovať napr. ďalšiu miestnosť a šetriť tak náklady za energie. Samotný výmenník je súčasťou kachlí.

  • Zásobník na drevo - pokiaľ nechcete riešiť kôš na drevo alebo hľadať iný externý spôsob, zvoľte sporák s integrovaným zásobníkom na drevo. Do neho palivo jednoducho naukladáte a v lepšom prípade máte na niekoľko dní postarané.

  • Presklené ohnisko - estetický aj praktický doplnok, vďaka ktorému vidíte, čo sa v ohnisku deje a ako horí oheň. Zároveň dodá vášmu domovu útulnejší charakter. Nezabudnite však dvierka pravidelne čistiť, aby sa na nich neusadzovali sadze a popol.

  • Vyberateľný rošt - ide o praktickú funkciu, s ktorou môžete meniť veľkosť ohniska a tým aj potrebný výkon. Niekedy je možné ho rôzne nastavovať, inokedy rošt môžete iba vybrať.

  • Vyberateľný popolník - táto možnosť vás ušetrí povinnosti vyberania popolu. Ide rozhodne o vylepšenie, vďaka ktorému bude váš domov čistejší.

  • Lišta na sušenie utierok - na varenie potrebujete utierky a práve na ich usušenie slúži lišta pozdĺž hornej hrany sporáka.

  • Čisté spaľovanie - môžete sa stretnúť s termínmi sekundárne alebo terciárne spaľovanie, vždy sa však jedná o ten istý mechanizmus. Ide o zvyšovanie účinnosti spaľovania a zároveň o proces, keď sa do vzduchu dostáva minimum spalín. Do kachlí vniká vzduch zospodu a dochádza k primárnemu spaľovaniu. Sústavou otvorov v zadnej alebo hornej časti sa ale do ohniska dostáva aj predhriaty vzduch a dochádza k ďalšiemu spaľovaniu plynov a častíc vzniknutých pri horení. Účinnosť takého spaľovania potom môže byť až 90 %.

Rady na závěr

Vonkajší povrch čistite výhradne za studena, mäkkou utierkou alebo handričkou, aby ste nepoškriabali povrch. V ponuke sú špeciálne prípravky pre vaše spotrebiče.

Čo sa vnútra týka, odstraňujte pravidelne popol a čistite kanáliky pre priechod spalín. Jednoduchý popis uvádza vždy výrobca priamo v návode. Dôležité je, aby ste čistenie vykonávali opäť výhradne za studena. V niektorých prípadoch je nevyhnutné demontovať niekoľko dielov, nejde ale o nijako náročnú operáciu.

Zo zákona máte nárok na dvojročnú záruku. Napriek tomu sa oplatí prechádzať ponuky pozorne, pretože niekedy výrobca ponúka dlhšiu garančnú dobu alebo odlišnú záruku na jednotlivé diely sporáka.

Pri rozhodovaní vám tiež výrazne pomôže servis. Vypláca sa staviť na preverenú značku. Vždy je totiž lepšie, pokiaľ má výrobca niekoľko servisných centier priamo na Slovensku alebo blízkom zahraničí. Značne sa tým skracujú lehoty nevyhnutné na prípadnú opravu alebo výmenu dielov.