Využitie
Sporák môžete využiť na varenie aj pečenie
Rovnako vám môže zaistiť ohrev vody alebo suplovať kúrenie
V prípade primárnej funkcie zdroja tepla sa pozerajte na výkon kachlí
Orientačne platí, že výkon 5 kW vyhreje priestor približne 100 m³
Výkon 7,5 kW potom stačí na vykúrenie 125–150 m³
Vždy sú ale dôležité aj ďalšie faktory
Napr. či vykurujete starý dom alebo novostavbu
Komín
Ak uvažujete o sporáku na pevné palivo, je komín samozrejmosť
Zaujímať vás bude prevádzkový ťah komína a priemer dymovodu
Vývod sporáka do komínu je umiestnený na hornej, bočnej alebo zadnej strane
Sporáky sa vyrábajú v ľavom a pravom variante
Bohužiaľ sa výrobcovia nezhodnú v orientácii
To isté označenie môže znamenať umiestnenie ohniska, alebo stranu, z ktorej je vývod do komínu
Vždy sa preto uistite, čo je tým konkrétne myslené
Ideálna je bohatá fotodokumentácia, z ktorej získate predstavu, ako bude sporák vyzerať na mieste
Palivo
Jednotlivé typy sporákov sa líšia aj podľa toho, akým materiálom sa v nich kúri
Medzi najčastejšie varianty patrí drevo – samozrejme ideálne preschnuté
To znamená aspoň 2 roky uskladnené na suchom a vetranom mieste
Jeho vlhkosť tak nie je vyššia ako 20 %
K ďalším možnostiam patria drevené alebo uhoľné brikety a tiež uhlie
Dôležité je dodržiavať pokyny výrobcu
Predovšetkým do kúreniska nevkladať nič, čo tam nepatrí
Materiál
Najčastejším materiálom sú rôzne lisované oceľové diely alebo liatinové odliatky
Kvalitnejšie modely potom majú dvojplášťovú konštrukciu
Na povrchu býva väčšinou smaltová úprava
Výnimkou ale nie je ani oceľ alebo liatina
Dvierka sa vyrábajú z rovnakého materiálu ako telo sporáka
Môžete ale nájsť aj variant s dvojitou sklenenou výplňou
Tá má výhodu, že kedykoľvek skontrolujete, čo sa deje vo vnútri
Ďalším klasickým materiálom je šamot
Šamotové tehly znášajú výrazne vyššie teploty ako tehly klasické
Teplo rovnako aj lepšie kumulujú
Predtým sa z nich robili kováčske vyhne